Blog

Alergija na ambroziju

Sezona ambrozije nastupa početkom avgusta, obično traje 10 nedelja, završava se najčešće sredinom oktobra meseca. Sredinom septembra je obično najviša koncentracija polena ambrozije u vazduhu.Toplo vreme, smanjena vlažnost i lagan vetar su idealni uslovi za stvaranje i oslobađanje polena ambrozije.   Koncentracije polena u vazduhu obično su najveće ujutru, neposredno nakon što se rosa osuši.

read more
28 Mar

Osipi po koži

Alergijske manifestacije kože Iritacija kože može biti uzrokovana raznim faktorima. Uzorčnici osipa mogu biti poremećaji imunološkog sistema, lekovi i infekcije. Kada je alergen odgovoran za izazivanje odgovora imunog sistema, onda je to alergijsko stanje kože. Atopijski dermatitis (ekcem) Ekcem je veoma čest kod dece. Pogađa jedno od pet novorođenčadi, odnosno jedno od pedeset odraslih osoba.

read more
28 Mar

Gastritis

Gastritis Gastritis je opšti termin za grupu stanja sa zajedničkim elementom: upala sluzokože želuca. Gastritisa je najčešće posledica infekcije bakterijom koja može da izazove i čir na želucu. Prekomerna upotreba određenih lekova protiv bolova kao i preveliki unos alkohola može doprineti razvoju gastritisa. Gastritis se može pojaviti iznenada (akutni gastritis) ili se razvijati polako tokom

read more
15 Mar

Alergije na polene

Bicom kvantna medicina alergo test Alergo test u ordinacji QUANT BGD se obavlja bicom biorezonantim sistemom sa Multisoft softverom koji daleko prevazilazi širinu standardnih bicom uređaja. Na raspolagnju je 10500 frekventih „uzoraka“. Ova vrsta alergo testiranja sadrži jednu od najvećih paleta alergena. Preciznost testiranja je nakon decenija iskustva i istraživanja procenjena na 85%. Ovaj procenat

read more
10 Nov

COVID-19 (koronavirus)

Dugoročni efekti: Simptomi COVID-19 ponekad mogu da traju mesecima. Virus može da ošteti pluća, srce i mozak, što povećava rizik od dugotrajnih zdravstvenih problema. Većina ljudi koji boluju od korona virusa (COVID-19) se potpuno oporavlja u roku od nekoliko nedelja. Nažalost, kod jednog broja pacijenata se održavaju simptomi, čak kod onih koji su imali blagu

read more
5 Oct

Burnout – sindrom sagorevanja na poslu

Burnout sindrom je postao masovan problem, koji privlači sve veću pažnju svetskih medija. Da li je ovo jasno definisana bolest i skup simptoma zajedničkih sa još nekim psihičkim stanjima? Naziv burnout je nastao 1970 godine, uspostavio ga je američki psiholog Herbert Freudenberger. On je ovaj termin upotrebio da objasni posledice stresa i visokih ideala zdravstvenih

read more
5 Oct

Kandida

Kandida infekcija je gljivična infekcija. Kandida je u formi gljivice normalno prisutna u tankom crevu gde koegzistiraja sa hiljadu drugih mikroorganizama. Kandida aktivna forma (hifa/micelijum) prouzrokuje infekciju koja daje tegobe. Kandida može da raste u područjima bogatim kiseonikom (koža, usta), ali i u okruženjima sa nedostatkom kiseonika. Takođe, neke vrste kandida postoje u alkalnom okruženju

read more
5 Oct

Alergija na grinje i prašinu

Grinje su male, sitne bubice, nevidljive golim okom koje perzistiraju u kućnoj prašini. Najčešći simtomi alergije na grinje i prašinu su kijavica, zapušen nos, bistra sekrecija iz nosa. Ova vrsta alergije je prisutna tokom svih sezona, najizraženija je tokom zimskih meseci. Pacijenti se osećaju kao da su stalno prehlađeni. Grinje su nevidljive golim okom, bliski

read more
5 Oct

Gojaznost

Prekomerna težina i gojaznost se definišu kao prekomerno nagomilavanje masti koje mogu narušiti zdravlje. Indeks telesne mase se koristi za klasifikaciju težine gojaznosti kod odraslih. Šta je uzrok gojaznosti? Rasporstranjeno mišljenje uzroka gojaznosti je prekomeran kalorijski unos u kombinaciji sa neadekvatnim obimom fizičke aktivnosti. Gojaznost predstavlja zdravstveni rizik za pojavu dijabetesa i srčanih oboljenja, čak

read more
3 Oct

Intolerancija na hranu

Šta je alergija na hranu? Alergija na hranu je reakcija imunološkog sistema. Odigrava se kada naše telo greškom proteine iz hrane doživljava kao strani, štetan agnes i pokreće odbranu –antitela da bi se zaštitio. Reakcija organizma je brza, manifestna, razvija se i posle unosa male količine hrane. Aktiviraju se antitela, oslobađa se histamin i simptomi

read more